A KLM újra kinyitja nekünk a világot

Az előző héten volt szerencsém KLM-el Dubai-ba repülni Budapestről, Amszterdamon keresztül. Így rögtön 4 járaton is megtapasztalhattam, hogy milyen most, COVID idején a repülős utazás. Az LCC Platinum Travel Facebook oldalán végigkövethettétek röviden az eseményeket. 

Ennek az útnak a tapasztalatairól szeretnék most bővebben mesélni nektek. Kezdjük a repüléssel!

Mi történt

indulás előtt?

Néhány nappal az indulás előtt megkaptam e-mailben a KLM-től, hogy milyen intézkedésekre számíthatok majd COVID védelem szempontjából a járatokon. Felhívták rá a figyelmem, hogy minden szükséges dokumentumot vigyek magammal, amelyet a célállomáson be kell mutatnom az országba való belépéshez, ezek nélkül ugyanis – érthető okokból – nem fognak felengedni a gépre.

24 órával az indulás előtt pedig megkaptam az emlékeztetőt az online checkinhez. A linkre kattintva előbb egy online egészségügyi nyilatkozat nyílt meg olyan kérdésekkel, hogy találkoztam-e az elmúlt napokban bizonyítottan koronavírusos beteggel vagy hogy egészségesnek érzem-e magam. Ezután kitöltöttem az adataimmal az online check-in adatlapont és voila meg is kaptam a beszállókártyámat egészen Dubai-ig.

Imádom, hogy már nem kell nyomtatással foglalkozni meg papírt pazarolni, helyette a telefonomra megkapom a beszállókártyát, a rajta lévő QR kóddal pedig kinyílnak a megfelelő kapuk. 

a repülőtéren?

Ferihegyről mindössze két járat indult aznap reggel, így szinte teljesen üres volt a reptér. Pillanatok alatt átjutottam a biztonsági ellenőrzésen.

A beszállítás előtt szólítottak és elkérték a Dubai-ba való belépéshez szükséges negatív PCR tesztet és megnézték, hogy letöltöttem-e a Dubai COVID-19 appot, ami szintén feltétel. Egy perc volt az egész, mindent rendben találtak és indulhatott is a beszállás.

Amszterdamban beszállítás előtt egy gyors testhőmérséklet mérésre és egy, az online-hoz hasonló egészségügyi nyilatkozat kitöltésére kértek minket. Nagyon gyorsan ment, és indulhattunk is a kapuhoz.

a járaton?

A személyzet és az utasok végig maszkot viseltek az út alatt, amit csak evéshez és iváshoz vettünk le. Az Amszterdam-Dubai járaton a turistaosztályon nagyon kényelmesen elfértünk, szinte minden utas között legalább egy üres ülés volt, azokon kívül akik együtt utaztak. 

A frissítők után rögtön megkaptunk a vacsorát, majd egy nagy adag snack-et. Ezután már nem járt körbe a személyzet, csak külön hívásra jöttek, ezzel is csökkentve a kontaktot az utasokkal.

Egy órás ingyen internethozzáférést kaptunk az Amszterdam-Budapest járaton. Ha pedig valakinek több időre volt szüksége a wifi-re akkor kedvező áron hozzájuthatott akár a repülés teljes időtartamára.

Hazafelé hajnali 2:30-kor indultunk, de ahogyan mindig, az éjszaka közepén is kedvesek és segítőkészek voltak a légikísérőink. Akkora szerencsém volt, hogy egy vadiúj géppel repülhettem Amszterdamig. Még kényelmesebb ülések, tágasabb és levegősebb utastér fogadott. Titkon bekukkantottam a business class-ra és leesett az állam. Ott aztán nem bánnám a hosszú repülőutakat!

leszállás után?

Budapesten landolás után megkérték az utasokat, hogy mindenki maradjon a helyén, és egyesével, soronként álljunk fel. Nyugodtan, szépen sorban hagyta el mindenki a fedélzetet a szokásos nyomulás helyett. Ezt a szokást megtarthatnánk Covid utáni időkre is.

Mi a helyzet az amszterdami repülőtéren?

Az éttermek, kávézók és boltok nagy része nyitva van. Az üzleti várók közül is több működik. A KLM Business Lounge például a járatokhoz igazodó nyitvatartással, tágas terekkel és a szokásos kifogástalan szervízzel várja az utasokat.

Útlevél és biztonsági vizsgálat sosem volt még ilyen gyors a Schiphol reptéren. Az oda és visszaút során is teljesen üresek voltak ezek a területek. A kordonok csak dísznek voltak kirakva hiszen a szoksásos soroknak nyoma sem volt.

Kinyílik a világ

Ahogyan ti is tudjátok Budapestről jelenleg nagyon kevés helyre tudunk repülni. Amszterdamba viszont bármelyik nap 2 óra alatt eljuthatunk, onnan pedig kinyílik a világ. A KLM honlapján található információ szerint jelenleg 142 desztináció felé vehetjük az irányt Amszterdamból!

Hogyan vigyáz Rád a KLM?

Néhány fontos tudnivaló: 

  • A járatokon minden 10 év feletti utasnak kötelező a maszkviselés és 3 óránként cserélni kell azt. Ennek meglétét és helyes használatát az utasok biztonsága érdekében a személyzet folyamatosan ellenőrzi.
  • A fedélzeten a levegőt különleges HEPA szűrőn át cserélik, amely kiszűri a vírusok és baktériumok 99, 99%-át. 
  • Kiemelt higiéniai sztenderdeket alkalmaznak
  • Az ételek és italok felszolgálását a lehető legkevesebb kontaktussal oldják meg

Részletes információért látogass el a KLM honlapjára.

Milyen feltételekkel repülhetsz most?

A kedvező árak mellett a KLM igyekszik a lehető legrugalmasabb feltételeket biztosítani az utasai számára ezekben a bizonytalan időkben. A legtöbb esetben módosítási díj nélkül választhatsz új időpontot vagy akár úticélt is, mindössze a két jegyár közötti különbséget kell kifizetned, ha van. Fontos tudnod, hogy ha valami miatt a légitársaság törli a járatodat, akkor eldöntheted, hogy visszakéred-e a pénzed, vagy vouchert kérsz-e, amelyet későbbi utazásaid során felhasználhatsz. Úgy gondolom, hogy ezekkel a feltételekkel sokkal nyugodtabban vághatunk bele egy-egy utazás tervezésébe.

Egy kis különlegesség a végére

Hosszabb átszállási idővel utaztam és a tranzit váróban barangoltam, amikor egyszer csak megláttam ezeket a gyönyörű kis porcelán házikókat. Hallottam már róluk, de nem gondoltam volna, hogy ennyire klassz ezeket így egyben látni. Aki többször utazott már KLM-el, pláne akinek volt szerencséje a business class-hoz az biztosan rájött már, hogy a Delft házikókról beszélek. Ezek az apró kis házikók valódi, létező holland épületek kicsiny másai. 1952 óta minden évben új házikó kerül be a hosszú távú utakon repülő business class utasok gyűjteményébe. Nekik ajándékozza ugyanis a légitársaság ezeket a kis porcelán csodákat. Minden házikónak különleges története és lakója van. Hogy ki? Járj utána!

Milyen volt az út?

Összességében azt tudom mondani nektek, hogy a körülmények ellenére a valaha volt egyik legkényelmesebb utazásom volt. Köszönöm KLM!

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen Nagy Kalandra készülünk legközelebb, kövesd az Instagram és Facebook történeteinket is.

A fenti tájékoztatás nem teljes körű és cikk írásának időpontjában (2020. 11. 26.) aktuális információkat tartalmazza. Utazás előtt mindig nézz utána az érvényes szabályozásoknak vagy bízz meg egy szakembert a szervezéssel.

megosztás:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: twitter
Twitter
további

Ajánlott írások

Kártérítési felelősség és utas jogok repülőgép járat törlés vagy késés esetén

Az Air Transport Action Group (ATAG) legfrissebb elérhető adatai alapján, egy átlagos napon több, mint 110 000 menetrendszerinti járat cikázik az égen. 

Természetesen a légitársaságok és repülőterek alkalmazottjai a legjobb tudásuk szerint törekednek a pontosságra, de ekkora forgalom mellett elkerülhetetlenek a késések vagy akár a járattörlések is.

Mit tehetsz ha jelentős késsel indul a gép, lekésed a csatlakozást vagy esetleg törlik a járatod?

Kuba

10 álom úti cél, ahová elmenekülhetsz az idei tél elől

Ha te is imádod a nyarat és szeretnél valamilyen egzotikus, trópusi éghajlatú helyen feltöltődni az előttünk álló hosszú tél során, akkor ez a cikk neked szól. Olyan csodaszép, különleges helyeket gyűjtöttem neked egy csokorba, amelyek újra megnyitották kapuikat a külföldi utazók számára.

Dubai nyaralás

Dubai újra vár – repülj biztonságosan az Emirates légitársasággal!

Az Emirates légitársaság október 21-én visszatért Budapestre, ezzel újra megnyitva a kelet kapuját, Dubai-t a hazai utazók előtt. Ingyenes PCR teszt, COVID-19 biztosítás, kedvezményes és rugalmas repülőjegyek és kiemelkedő fertőtlenítási protokoll. Erre számíthatsz, ha az Egyesült Arab Emirátusok felé veszed az irányt.