A legklasszabb programok Dubaiban

Dubai ikonikus épületei, mint a Burj Khalifa, a Burj Al Arab vagy a Dubai frame bizonyára sokatok szemei előtt vannak, amikor a városra gondoltok. A felhőkarcolók, a drága autók, a fényűzés na és a végeláthatatlan sivatagi homokdűnék mellett.

Nagyjából nekem is ezek voltak az elképzeléseim arról, hogy mi vár rám Dubaiban, és őszintén mondom, hogy elképzelésem sem volt róla, hogy mit fogok ott csinálni. Aztán megérkeztem és tátva maradt a szám.

A legklasszabb programok közül hoztam nektek most néhányat.

Dubai városnézés

 Ha nem is rögtön az érkezést követően, de azt javaslom, hogy az első napok egyikén iktass be egy városnézést Dubaiban. Ahogy átautózol majd a városrészeken te is meglátod, hogy mennyi arca van ennek a szupersebességgel fejlődő metropolisznak. Az új és a régi városrész, az üzleti negyed, a Pálma-sziget, a Marina és a többi negyed mind-mind más képet festenek majd eléd.

Ha van időd, próbáld ki Dubai tömegközlekedési eszközeit is. A piros metróval könnyedén eljuthatsz a a Burj Kalifa környékére és a Dubai Marinába. Ha pedig a Pálma- szigetről szeretnél különleges panorámát látni, akkor válts jegyet a szigeten átívelő magasvasútra, a Palm Jumeirah Monorail-re.

Al Fahidi

Az Al Fahidit tekintjük Dubai történelmi városrészének. Nem hittem a szememnek, amikor megláttam ezeket a régi (és régiesített) házikókat a hatalmas, modern épületek árnyékában. Az ódon hangulat, a sikátoros utcácskák óriási kontrasztban állnak a város többi, éjjel-nappal nyüzsgő részeivel. Dubai történelmét és az arab kultúrát hivatott bemutatni ez az aprócska városrész. Széltornyokat, érmekiállítást, kávémúzeumot, éttermeket, textilpiacot és hagyományőrző eseményeket rejtenek az aprócska utcák. Az Al Fahidi egyik legkülönlegesebb attrakciója a Sejk Mohammed Kulturális Megértés Központja, amelynek szlogenje az „Open doors, open minds”. A központba látogatók kötetlenül ismerkedhetnek meg az arab kultúrával és az iszlám vallással. Itt található a Dubai Múzeum is, amelynek város legrégebbi épülete, az Al Fahidi erőd ad otthont.

Arany-, és fűszerpiac

A  Creek partján behuppansz egy abrába (tikkfából készült tradicionális csónak) és egy, azaz egy dirhamért cserébe már indulhat is az időutazás. A Creek túloldalán vár az arany és fűszerpiac! Az arab bazárok semmihez sem hasonlítható hangulata nyomulós árusok nélkül. Illatok, színek, csillogó-villogó arany csodák között sétálgatva tényleg úgy érezheted, hogy visszarepültél kicsit az időben. A csokiba mártott datolyát ki ne hagyd!

Aquaventure

Vizes kaland a köbön. Amikor megláttam az Aquaventure-t a programjaim között, elbizonytalanodtam. Biztos jó lesz ez nekem? Mégis mit fogok én egy aquaparkban egyedül csinálni? Kb. 5 perc után elszállt minden kétségem ahogy a törölközőmmel a tengerpartot imitáló medence felé vettem az irányt. Elképesztő csúszdák, szörf és bodyboard pálya, sodrófolyosók, óriási gyermekmedencék között töltöttem a délutánt. Hatalmas mosollyal, lebarnult bőrrel és persze vizes hajjal sétáltam ki délután a kapun, és ha nem lett volna olyan szoros a programom, akkor simán maradtam volna zárásig. Több helyen is üldögélnek fotósok, akik megörökítik a legjobb pillanataidat.

A bejárattól balra találhatóak az öltözők, mellette pedig az iroda, ahol megvásárolhatod a rólad vagy rólatok készült képeket, ahogyan éppen belecsobbansz a medencébe, vagy a sodrófolyosón pörögsz a matraccal.

Jó tanács: A fotós iroda mellett lévő kávézóban ne igyatok kávét! Nagyon rossz!

Burj Khalifa

Ezt a programot nagyon vártam és nem csalódtam. A Burj Khalifa élmény egy fotókiállítással kezdődik az épület alján. Ezeken a fotókon végignézheted, hogy hogyan épült fel rekordsebességgel ez az elképesztően hatalmas épület. A liftezés is külön élmény. Pontosan egy percig tart, amíg feljutsz az épület tetejére, a 163. emeletre, közben pedig egy különleges vetítést nézhetsz végig. Úgy lenyűgözött az élmény, hogy ha nem dugult volna be kicsit a fülem, el is felejtettem volna, hogy éppen 40km/h sebességgel száguldok felfelé.

Az épület tetején 360 fokos panoráma fogad. Nehéz szavakat találni a látványra, és megállni, hogy legalább száz fotót készíts, egy pillanatra azonban érdemes megállni és végiggondolni, hogy mennyire szerencsés vagy, hogy most épp a világ legmagasabb épületének tetején állhatsz.

 

Sivatagi szafari

Hullámvasút élmény egy jeepben ülve, homokdűnék tetejéről végignézni, ahogyan a napkorong eltűnik a horizonton, majd egy bőséges BBQ vacsora és különleges show az, amire számíthatsz a sivatagi szafarin. Én állatira élveztem ezt a programot, az alábbi képek és videók alapján talán megmutatják, hogy miért.

Dubai Mall és szökőkút

Még egy magamfajta anti-shoppingolósnak is érdekes élmény volt Dubai (és a világ egyik legnagyobb) plázája. Szerintem nincs olyan világmárka, amelyik ne képviseltetné magát ebben a bevásárló komplexumban. Ha szeretsz vásárolni, akkor egészen biztosan el tudsz itt tölteni egy fél, ha igazán kitartó vagy, akkor pedig akár egy egész napot is.

A Mall mellett található zenélő szökőkút a világ legnagyobbja. Este 6 órától fél óránként 3 perces előadással, különleges zenével és 140 méter magasra törő vízsugarakkal kápráztatja el a nézőket. Nagyon különleges látvány, ha Dubaiban jársz, ne hagyd ki!

 

A Jövő Múzeuma

Ez a látnivaló egy kakukktojás, mivel még nem nyitott meg, csak kívülről látható az egészen elképesztő épülete. 2021-es megnyitását követően a Jövő Múzeum a tudomány, a technológia és az innováció jövőjét mutatja majd be és már most a világ egyik legmeghatározóbb múzeumaként emlegetik.

A sor persze nem ér itt véget. Sok-sok más látnivaló és érdekesség vár rád Dubaiban a kulturális programoktól és a repüléstől a hajókiránduláson át a napfényes tengerpartokig és vízisportokig. Csak aztán legyen mindenre időd!

megosztás:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: twitter
Twitter
további

Ajánlott írások

A KLM újra kinyitja nekünk a világot

Az előző héten volt szerencsém KLM-el Dubai-ba repülni Budapestről, Amszterdamon keresztül. Így rögtön 4 járaton is megtapasztalhattam, hogy milyen most, COVID idején a repülős utazás. Az LCC Platinum Travel Facebook oldalán végigkövethettétek röviden az eseményeket.
Ennek az útnak a tapasztalatairól szeretnék most bővebben mesélni nektek. Kezdjük a repüléssel!

A 8 legizgalmasabb szálloda Dubaiban

Nemrég volt szerencsém 5 napot az Emirátusokban tölteni és időm nagy részében szebbnél szebb szállodákat látogattam végig Dubai legmenőbb részein, hogy első kézből mutathassam be nektek a legjobbakat