5+1 kifejezés, amit jó ha tudsz, ha Costa Ricába utazol II. rész

Utazás Costa Rica

Az előző Costa Rica blogbejegyzésemben már olvashattatok 5 hasznos kifejezést, amelyet utazáskor használhattok. Ha szeretnéd jobban megérteni a costa ricaiakat, megnevettetni a szállásadódat vagy kicsit úgy beszélni, mint a helyiek, akkor az alábbi bejegyzés neked szól. 

Utazás Costa Rica

Bomba

Ha Costa Ricát autóval utazod körbe, akkor előbb-vagy utóbb találkozni fogsz a bomba kifejezéssel, amitől nem kell megijedned, senki nem akarja felrobbantani a járművet. A bomba Costa Ricában benzinkutat is jelent.

  • Donde esta la bomba mas cercana? – Hol a legközelebbi benzinkút? 

(Ha inkább a hagyományos nevét használnád, akkor ‘gasolinera’-t keress.)

Gallo Pinto

A costa ricaiak bomba reggelije, ami után garantáltan nem éhezel meg egy darabig a Gallo Pinto. A gallo pinto babos rizs, amelyet jó sok hagymával, korianderrel és egy speciális helyi szósszal, a lizano-val készítenek. Itt még nem ér véget a történet, a pinto mellé ugyanis kaphatsz tükörtojást, vagy rántottát, sült platano-t, sajtot, kolbászt vagy amit még a konyhában találnak. Ha vegán vagy, mint én, vagy kordában akarod tartani a koleszterin szinted, akkor kérheted avokádóval is. Nem fogsz csalódni! 🙂

Tipp: a pinto mellé kérj egy jó batido-t friss gyümölcsökből. (Batido: hideg gyümölcsturmix vízzel vagy tejjel).

Utazás Costa Rica

Por dicha

Annyit tesz “szerencsére”. Legalább annyiszor használják, mint azt, hogy “Gracias a Dios” azaz Istennek hála.

Soda

A soda (ejtsd: szoda) a helyi éttermeket, kifőzdéket jelenti. Ami nálunk a kockás abroszos vendéglő, az náluk a soda. Ha ennél egy jó casado-t, – ami nem csak házas férfit jelent hanem a helyi egytálétel neve is- akkor mindenképp soda-ba menj!

Utazás Costa Rica

Que chiva!

Ha valami tetszik, nyugodtan használd ezt a kifejezést. Azt jelenti de menő! De jó! De klassz!

+1 Hablar papaya

A végére egy vicces kifejezést hoztam, amelyre valószínűleg nem lesz szükséged, de egy beszélgetésben használva megnevettetheted a helyieket. Nálunk ha valaki butaságokat mond, akkor zöldségeket beszél. Nos, Costa Ricában a helyi gyümölcsöt, a papayát. 

  • Deja de hablar papaya y ponte a estudiar! – Ne beszélj zöldségeket, kezd el a tanulást!

Costa ricai utazást tervezel és segítségre van szükséged? Keress bátran!

 

Pura Vida!

megosztás:

Facebook
Pinterest
Twitter
további

Ajánlott írások

szingli nők vélemény

Ó, azok a szingli nők!

Van egy visszatérő álmom gyermekkorom óta. A helyszín és a körülmények változnak, de a történet vége mindig ugyan az: elindulok valahová és valami, vagy valaki