Hogyan kerüld el a váratlan költségeket utazás közben?

Utazási tanácsok

A cikk elején le kell, hogy szögezzem: mindegy, hogy hová utazol, rövid vagy hosszú távra mész-e. Szinte mindig lesznek váratlan költségeid. Elkerülni tehát nem tudod őket teljesen, de felkészülni rájuk és minimalizálni őket igen.

Íme az én tippjeim, hogy felkészülten vágj bele az utazásba:

Készülj fel

Azt javaslom, hogy végezz egy kis kutatómunkát a várható árakkal kapcsolatban, mielőtt útnak indulsz. Keresd meg utazós bloggerek legfrissebb cikkeit a témában. Az sem mindegy, hogy az adott ország melyik részére utazol. Mexikóban például a híres Yucatán-félszigeten minden többszörösébe kerül, mint például Chiapas vagy Oaxaca tartományokban. Nézd meg a szállás árakat valamelyik online szállásfoglaló oldalon, keress rá, pár étterem menüjére a neten. Ezzel már elég jó képet kapsz az adott régió árszínvonaláról, így nem ér hidegzuhanyként, ha egy kávéért az otthoni ár kétszeresét kérik el tőled.

Transzfer, taxi és hasonló szolgáltatók

A repülőről, vonatról, buszról leszállva izgatottan veted bele magad az új kalandokba, vagy éppen hulla fáradtan csak a szállásra szeretnél eljutni, hogy kipihend az utazást. Aztán órákkal később, vagy másnap veszed csak észre, hogy a taxis bizony jócskán magasabb árat kért az útért, mint kellett volna. Avagy a “hivatalos reptéri transzfer” felirattal álldogáló férfi egy kamu, direkt turisták átverésére szakosodott, lehúzós céget üzemeltet. 

Hogy ezt elkerüld két dolgot tehetsz: 

  • megkérdezed a szállásadódat, hogy kb. mennyibe szokott kerülni a taxi/transzfer a repülőtértől/pályaudvartól a szállásig
  • előre foglalsz helyet valamelyik transzfer szolgáltatásra

Bárhogy is alakul, soha ne ülj úgy be taxiba, hogy nem egyeztek meg legalább egy körülbelüli árban.

Utazási tanácsok

3. Pénzváltás, készpénzfelvétel, kártyás fizetés külföldön

Amíg kis országunk hivatalos fizetőeszköze a forint lesz, addig ez a pont szinte mindenkit érint, még akkor is ha csak a szomszédos országok valamelyikébe viszi az útja. Azt javaslom, hogy eurót vagy dollárt válts indulás előtt, de ne vigyél magaddal túl sok készpénzt. Pláne ha hosszú útra mész. Érkezés után pedig ha csak teheted ne a reptéren és pályaudvarok közelében válts, mert általában ott a legrosszabb az árfolyam. Mindig kérdezz rá a kezelési költségre váltás előtt.

A készpénzfelvétel és a bankkártyás fizetések is okozhatnak kellemetlen meglepetéseket külföldi utazás közben. Sajnos a hazai bankok még mindig nem mondhatók utazóbarátnak. A banki kezelési költségek rendkívül magasak, az átváltási árfolyamok pedig finoman szólva sem kedvezőek a számodra.

Javaslom, hogy legyen egy utazós bankszámlád és bankkártyád a hagyományos mellett, amelyet külföldön is kedvező feltételekkel használhatsz.

Az én kedvencem a Wise.

A Wise-nál egyszerre lehet eurós, dolláros és forintos számlám, a piaci középárfolyamon váltja át a pénzem és a bankok tranzakciós díjának töredékéért utalhatok vagy válthatok pénzt vele. Ráadásul havonta kétszer ingyen vehetek fel pénzt világszerte 200 GBP-nek megfelelő összeghatárig. 

Kattints és tudj meg többet a Wise előnyeiről.

Nyelvismeret

A tapasztalataim alapján már egy minimális helyi nyelvismeret is segít, hogy magabiztosabban utazz és hogy lekerülj a csalók céltábláiról. Köszönés, néhány udvarias kifejezés és a számok ismerete már sokat jelent. Manapság már rengeteg ingyenes anyagot találhatsz a neten, kifejezetten utazáshoz is. Használd őket!

Biztosítás

Baleset, elveszett poggyász, lekésett járat. Csak néhány a sok-sok lehetséges opciók közül, amelyek többletkiadást és fejfájást okozhatnak. Ezért is nagyon fontos, hogy mindig legyen megfelelő poggyász, baleset és utasbiztosításod. Ez olyasmi, amin nem érdemes spórolni. A biztosító utólag térít, ezért fontos, hogy mindig legyen nálad tartalék pénz a váratlan esetekre.

Ha nem vagy  biztos benne, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb biztosítás számodra, keress bátran, megkeressük neked!

Utazási tanácsok
Utazási tanácsok

 

megosztás:

Facebook
Pinterest
Twitter
további

Ajánlott írások

Kártérítési felelősség és utas jogok repülőgép járat törlés vagy késés esetén

Az Air Transport Action Group (ATAG) legfrissebb elérhető adatai alapján, egy átlagos napon több, mint 110 000 menetrendszerinti járat cikázik az égen. 

Természetesen a légitársaságok és repülőterek alkalmazottjai a legjobb tudásuk szerint törekednek a pontosságra, de ekkora forgalom mellett elkerülhetetlenek a késések vagy akár a járattörlések is.

Mit tehetsz ha jelentős késsel indul a gép, lekésed a csatlakozást vagy esetleg törlik a járatod?

A 8 legizgalmasabb szálloda Dubaiban

Nemrég volt szerencsém 5 napot az Emirátusokban tölteni és időm nagy részében szebbnél szebb szállodákat látogattam végig Dubai legmenőbb részein, hogy első kézből mutathassam be nektek a legjobbakat

Jógatábor Costa Rica

Jógatábor Costa Ricában

Emlékszem az első érkezésemre. Emlékszem a kellemes melegre és párás levegőre ami fogadott, ahogy leszálltam a buszról. Emlékszem a kedves mosolyokra és a vidám köszönésekre