A szervezett utazások ára, avagy mi kerül ennyibe?

Costa Rica körút

Az ár az egyik legfontosabb tényező a termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos döntéseink meghozatalakor és nincs ez másként az utazással sem. Nagyon fontosnak tartom, hogy beszéljünk erről a témáról, van ugyanis egy sor olyan tényező, amivel csak a szakmabeliek vannak tisztában és számos olyan munkafolyamat, amire nem is gondolnál. 

Néhány példa az árakkal kapcsolatos negatív visszajelzésekre, amit az elmúlt években kaptam:

“Én ezt olcsóbban is ki tudom hozni!”

“Hogy jött ki ez az ár?”

“Ez túlárazott!”

“Mégis mi kerül ennyibe?’

Íme, a válaszom:

Kis csoport, egyéni igények

A kiscsoportos, egyéni igényre szabott utazási csomagok egyre népszerűbbek. Remek alternatíva azok számára, akik autentikus élményre vágynak, a ‘gyártósoros’ nagyipari nyaralás helyett, de nem akarják, vagy nem tudják egyénileg megszervezni és kivitelezni az utat. Én is ezek mellett tettem le a voksomat a Nagy Kalandommal és az LCC Platinum Travel utazási iroda csapatával, akik a térségbe szervezett csoportos utazások profi, szakmai hátterét biztosítják.

A tematikus, kis csoportos utazások szervezési folyamata és árazása sok mindenben eltér a közismert, minden évben ugyanoda szervezett charteres utaktól.

A három legfontosabb tényező, ami az árat befolyásolja:

A desztináció árfekvése és a lemondási díjak

Az egyik előnye a szervezett utaknak, hogy csomagban kínálják a szolgáltatásokat, így nem neked kell bajlódni a foglalásokkal. Egyösszegben befizetsz mindent, az utazásszervező pedig elszámol a helyi szolgáltatókkal előre vagy utólag, megegyezés szerint.

Kevesen tudják, és amikor utánanéznek meglepődve tapasztalják, hogy Costa Rica a latin-amerikai régió egyik legdrágább, ha nem a legdrágább országa. A szolgáltatások ára főszezonban a Magyarországon megszokott többszörösét is elérheti és nem nagyon vannak “olcsósítható” tényezők benne. A világszerte tapasztalható erős infláció és a pandémia hatásai pedig még rátettek egy lapáttal a már egyébként is magas árakra.

Itt Samarán, a közkedvelt üdülővárosban egy éjszaka ára kb. $100-$120 egy átlagos szállodában, sok esetben reggeli nélkül. Általában 30 nappal a foglalás előtt még ingyenesen lemondható, utána azonban jellemzően a foglalás teljes összegét ki kell fizetni. 

Egyágyas szobák nem igazán vannak, így a szállásért akkor is ennyi fizetendő, ha egyedül utazol.

A reptéri transzfer egy irányba San José-Samara útvonalon $240 jelenleg. Mivel kis csoportról beszélünk, semmilyen kedvezményt nem kapunk a szolgáltatóktól. 

A tömegközlekedés gyalázatosan van szervezve, nagyon lassú és kényelmetlen. A legutolsó dolog amire egy ilyen körút során vágynál, hogy felültesselek egy helyi buszra. Ezt értettem többek között a feljebb említett ‘olcsósításon’. 

Talán e két példa alapján te is láthatod, hogy az alapár, amit a szolgáltatóknak ki kell fizetnünk nagyon magas és állatira vigyázni kell a lemondási határidőkkel. Erre jönnek még természetesen az adók, illetékek, banki és deviza díjak. 

Az utazásszervező munkája

A Nagy Kalandom esetében ez az én munkám, amiért vállalkozóként senkitől nem kapok fizetést. 

Összeírtam vázlatosan, hogy milyen feladataim voltak például a tavalyi jógatábor vagy a közelgő körút szervezése és lebonyolítása kapcsán:

  • Az útvonal és programok megtervezése

Felmérve az érdeklődők igényeit meg kell találni a megfelelő helyszíneket, sorrendbe kell rakni, felmérni a távolságokat és kiszámolni a várható költségeket. Costa Rica kis ország, a közlekedés azonban lassú. Hová menjünk? Mit hagyjunk ki? Milyen programokra menjünk közösen, melyek legyenek a fakultatívak? Ne legyen túl fárasztó, de minél több élményt gyűjtsünk. Aktívak is legyünk, pihenjünk is. Autentikus is legyen, de azért elfogadható infrastruktúrával rendelkezzen. Ez bizony több napos munka.

  • Kapcsolatfelvétel, kapcsolattartás és szerződés a szolgáltatókkal

Ha megvan a terv, akkor meg kell keresni a megfelelő szolgáltatókat a helyszíneken. Több szálláshellyel és sok más szolgáltatóval fel kell venni a kapcsolatot mire meglesz az igazi. 5 helyszín? Akkor minden x 5. Hosszas levelezés alakulhat ki, mire összeáll az ajánlat és sikerül kialkudni egy elfogadható árat és lemondási feltételeket. Ezek a megegyezések akár több hétig is elhúzódhatnak, sok-sok óra oda-vissza e-mailezéssel. Ezt a munkát mind levesszük a válladról, ha szervezett utazásra fizetsz be.

  • Az utazás meghirdetése 

Amikor összeállt a terv és leszerződtünk a szolgáltatókkal, meg kell hirdetnem az utazást, azaz el kell juttatnom hozzátok az információt. Meg kell írnom a szöveget a weboldalra, részletesen, mindenki számára jól érthetően. Fel kell töltenem az anyagot és meg kell szerkesztenem a képekkel együtt. A közösségi médián is meg kell hirdetnem képekkel vagy videóval és szöveggel. Ez bizony nem kevés idő és energia.

  • Közösségi média

A hirdetések kiemelésében kapok segítséget, de minden más az én feladatom. Végig kell gondolnom és meg kell terveznem, hogy milyen formán és milyen gyakorisággal hirdetek, össze kell állítanom minden egyes poszt képi, videós és szöveges anyagát. Élő bejelentkezéseket csinálok, a telefonom kamerájának beszélek… aki csinált már ilyesmit az pontosan tudja, hogy ez egy teljes munkaidős tevékenység. Aki nem, annak elárulom, hogy csak ennek a blogbejegyzésnek a megírása most több órás munkámba telik. Fizet érte valaki közvetlenül? Hát nem. 

  • Ajánlatküldés és kapcsolattartás az érdeklődőkkel

Ha minden jól megy, a hirdetések meghozzák gyümölcsüket és megérkeznek az érdeklődő üzenetek, e-mailek. Az ezekre adott válasz abszolút nem automatizálható vagy egységesíthető, hiszen az ajánlat kiküldése után mindenki egyéni kérésekkel és kérdésekkel fordul hozzám. Van aki röviden ír, de vannak olyanok akik végtelen hosszúságú emailben írják le a kérdéseiket és elképzeléseiket. Ezeket az e-maileket végig kell olvasnom, értelmeznem, utánanézni a kérdések egy részének majd megírni a választ. Mindenkinek. Újra és újra. Mindig, mindenkinek válaszolok, mert megértem a helyzetet. Nyilván mielőtt elkötelezi magát valaki, szeretne a lehető legtöbb információt megtudni egy ilyen egzotikus, magyarok számára általában ismeretlen desztinációról, mint Costa Rica. Ez is rengeteg munka és bizony az érdeklődők nagyon pici hányadából lesznek valódi jelentkezők majd utasok. Hetekig, sőt, voltak olyan érdeklődők, akikkel hónapokig ment az e-mailezés, videóhívások, majd a szerződés aláírás előtt egy nappal meggondolták magukat, vagy eltűntek, mint szürke szamár a ködben. 

  • Repülőjegy keresés és foglalás

Ezt nem én végzem, hanem, az LCC Platinum utazási iroda, akikkel közösen dolgozunk ezen utak megvalósításán. Ez a tevékenység is rendkívül időigényes tud lenni, sok-sok kérdéssel és változtatási kéréssel, hiszen ahogy már említettem nem különjáratokkal utaztatunk, hanem menetrendszerinti repülőjáratokkal. Külföldi indulás, több vagy kevesebb átszállás, ár, vízum, Covid tesztek, menetrendváltozások és járattörlések. Csak néhány példa arra, hogy milyen tényezők befolyásolják mostanság a repülőjegy foglalást. Egyik pillanatról a másikra. Szó szerint.

  • Szerződéskötés 

Talán te is látod, hogy több hónapos munka áll mögöttem, mire eljutunk oda, hogy valaki úgy dönt, hogy befizet az utazásra. Van olyan utas, akivel gördülékenyen megy az utazási szerződés aláírása, másokkal hetekig is eltart, miközben már az én szolgáltatói szerződéseim határideje vészesen közeleg.

Ez a pont, amikor már van rá remény, hogy valamennyi nyereséget realizálhatok és megtérül a fenti munkám, amin hónapok óta dolgoztunk fizetés nélkül. De az is lehet, hogy váratlanul, az utolsó pillanatban néhányan kihátrálnak, a többiek viszont már leszerződtek, így el kell könyvelnünk a veszteséget. Vagy nem jön össze a mininum létszám, így el kell halasztanunk az utat és a következő dátumnál minden kezdődik elölről. 

  • Érkezés előtti teendők

Akármilyen részletesen terveztük is meg az utat, mindig vannak még utolsó pillanatos kérdések, változtatási kérések vagy módosítások az utasok, vagy a szolgáltatók részéről. 

  • Csoportkísérői feladatok

Amint megérkezik a csoport egy másik dimenzióba kerülök. A külvilág megszűnik számomra és minden körülöttük forog. Folyamatosan, egész álló nap teljes kapacitással működök, hogy mindenki elégedett legyen és minden gördülékenyen menjen. Szálláshely recepció, becsekkolt nemcsekkolt, étterem nincscsirkemell, fordítás, kérdésekre válasz, nincstaxi, kérdésekre válasz, elhagytamanapszemüvegem, fordítás, hol az útlevél, nincs meg az útlevél, jadeittvan, helyi idegenvezető, belépőjegyek, rossz busz jött értünk, fordítás, ajánlások, jajdesokarovar, mi a holnapi program, miértilyenhosszú miértilyenrövid, késikatranszfer. Nem panaszkodni akarok, én választottam, imádom az utasaimat, imádom a munkát, azért csinálom. Csak leírom, röviden, hogy mivel jár. Egész napos pörgéssel, majd 4-5 óra alvással egy hétig vagy amíg az út tart. Ezt a munkadíjat sem téríti meg külön senki.

  • Számlázás, admin, további kapcsolattartás

Ha végetér az út, indulnak az utómunkák, az adminisztráció, az elszámolások és persze üzenetváltások.

Röviden ennyi a Nagy Kaland és LCC Platinum munkája egy úttal, hosszan pedig napokig ecsetelhetném.

Legális utazásszervezés és idegenvezetés

A végére hagytam azt a két pontot, amit a szakmabelieken kívül kevesen tudnak, pedig nagyon fontos információ. 

Utazási csomagok

Magyarországon szigorú szabályozás vonatkozik az utazásszervezésre ezen belül pedig az utazási csomagok értékesítésére: 

“Utazási csomag az a szolgáltatás, amely a személyszállítás, szállás és egyéb turisztikai szolgáltatások közül legalább kettőnek az előre meghatározott együttese, feltéve, hogy a kínált ár valamennyi szolgáltatás teljes ellenértékét együttesen tartalmazza és a szolgáltatás 24 óránál hosszabb időszakot érint, vagy éjszakai szállást is tartalmaz.”

Ergo ha egy szolgáltató olyan utazást kínál neked, hogy elszállít egy turisztikai attrakcióhoz, például egy nemzeti parkba, majd a szállásra ahol egy éjszakát eltöltesz és reggeli után másnap hazaszállít és ezt egyben kiszámlázza neked, az már utazási csomagnak minősül. És minden más ami ennél több az meg pláne az. 

Utazási csomagot pedig csak az arra jogosult utazásszervezők és közvetítő irodák értékesíthetnek legálisan. A jogosultság megszerzéséhez pedig egy sor szabálynak meg kell felelni, pl. szakirányú végzettség, több éves munkatapasztalat és talán a legfontosabb, egy óriási összegű vagyoni biztosíték. Ez utóbbi az utasok, azaz a te biztonságodat szolgálja és rengeteg pénzbe kerül minden évben az utazási irodáknak. 

Ha érdekelnek a részletek itt elolvashatod. 

Nem telik el úgy hét, hogy ne bukkanjon fel a Facebookon valamilyen garázstuning mexikói körút, marokkói szörftábor, vagy yoga retreat Balin. Tömérdek csoportos utazást és ilyen-olyan külföldi táborokat szerveznek magánszemélyek vagy inkompetens vállalkozások teljesen illegálisan. Amíg minden jól megy, talán senkinek fel sem tűnik. De a Covid óta azért én óvatosan indulnék el egy olyan szervezett útra, ami mögött nem áll egy olyan megbízható szervező, aki rendelkezésre áll, ha szükségem van rá és biztosítja a hazautamat, bármi is történjen. Pláne a világ másik végéről. 

De nem kell világjárványnak kitörnie ahhoz, hogy bajba kerülj külföldön. Mi lesz ha lerobban a busz a sivatag közepén, vagy valami miatt el kell hagyni a szállodát, ahová a foglalásod szólt, esetleg lebetegszik a magyar csoportkísérő? Gondolod, hogy ezeknek a sufnicégeknek lesz pénzük újat keresni és kifizetni? Vagy kárpótolni téged? Aligha.

Ezeknek a szervezőknek rosszabb esetben csak lelkesedésük, jobb esetben azért helyismeretük és kapcsolataik is vannak az adott országban. A felelősségbiztosítást és vagyoni biztosítékot azonban még hírből sem ismerik és általában semmilyen adót sem fizetnek ezekért a tevékenységekért. 

Persze, hogy olcsóbban tudják kínálni az utat. Befizethetsz rá, de azt azért gondold végig, hogy milyen árat fizetsz majd ha magadra hagynak a bajban.

Helyi idegenvezetés

A külföldre vándorolt és lelkes expatból “helyi” idegenvezetővé avanzsált magyarokról mindannyian hallottunk már. 

Az ő tevékenységük is teljesen illegális, mindaddig, amíg az adott országban hivatalos idegenvezetői engedélyt nem szereznek és a hatóságok be nem jegyzik őket. Vannak olyan országok, ahol külföldieknek nem is adnak ilyen engedélyt, csak helyieknek. A Magyarországon kiállított idegenvezetői engedély nem érvényes más országban, tehát amíg az illetőnek nincs engedélye maximum csak kísérőként tarthat a csoporttal és segíthet a fordításban, ha a helyi idegenvezető nem beszél magyarul. 

Én is ilyen, csoportkísérői minőségben tartok veletek a körutakon. Nyilván egy helyi idegenvezető díjának kifizetése is plusz költséggel jár, de cserébe sok előnye van. Gondolj csak bele, hogy kitől tudhatsz meg többet Costa Ricáról? Tőlem, aki az Animal Planet-en látott csak majmot természetes élőhelyén 4 évvel ezelőttig, vagy attól, aki gyerekkorától kezdve az itteni erdőket járta. Naugye.

Ha kíváncsi vagy, itt egy lista a külföldön idegenvezetői engedéllyel rendelkező magyarokról.

Megéri-e a szervezett út?

Úgy gondolom, hogy ezt mindenkinek magának kell eldöntenie a saját tapasztalatai, kalandvágya, nyelvtudása és igényei alapján. Holnap épp 4 éve, hogy tervek nélkül, egymagam, két hátizsákkal, egyirányú jeggyel elindultam Kubába. Ma már nem biztos, hogy megtenném.

Van aki egyáltalán nem szeretne senkihez és semmilyen tervhez alkalmazkodni, jól beszél legalább angolul, könnyen feltalálja magát és van ideje megszervezni mindent. Mások inkább segítséget kérnek. Feltételezem, hogy mindenki el tudja dönteni, hogy az adott összeg belefér-e a büdzséjébe, vagy hogy ár-érték arányban megfelel-e neki. A “sok” és a “drága” relatív fogalmak, az pedig hogy kinek mi éri meg és mire hajlandó inkább költeni, személyenként eltérhet. 

Én igyekszem mindenki számára a lehetőségeimhez képest segítséget nyújtani, aki ebbe a régióba szeretne látogatni. 

Jelentkezz bátran, ha csatlakoznál a costa ricai csoportos körúthoz. Ha pedig inkább egyéni szervezéssel indulnál útnak és szükséged van egy kis támogatásra, akkor keress tanácsadásért, vagy szervezzük meg együtt a Nagy Kalandodat

megosztás:

Facebook
Pinterest
Twitter
további

Ajánlott írások

Kedvenc élményeim Dubaiból

Szokás szerint csak kézipoggyásszal utazom, így egyenesen az útlevél ellenőrzésre megyek, amint leszállok a gépről. Pillanatok alatt átjutok és elindulok a pálmákkal és üzletekkel szegélyezett folyosón a kijárat felé. A világ egyik legforgalmasabb repülőterén alig lézeng néhány utas. Éjfél elmúlt, de nem vagyok túl álmos, hisz otthon még csak 9 óra.

Másfél hónap Marokkóban

Március elején, egy vasárnapi éjszakán érkeztem a Menara Repülőtérre. A kis szicíliai szigeten eltöltött csendes, nyugalmas hét után azt gondoltam szédítő lesz majd érkezésem Marokkó negyedik legnagyobb, és a külföldiek által egyik leginkább látogatott városba, Marrakechbe való érkezésem. A város azonban csendes és nyugodt volt.