Vélemények

Nászút Mexikóban

“Párommal az esküvőnket szervezzük. Talán mondanom sem kell, mekkora szervezést igényel egy közel 120 fős esküvő megrendezése. Az amúgy is kevés szabadidőmet szinte teljesen felemészti, bár hazudnék, ha azt mondanám, hogy a szervezés minden pillanata nem tölt el boldogsággal.

Már javában folytak az előkészületek, amikor a közös születésnapunkat ünnepeltük egy mexikói étteremben. Véletlenül találtunk rá és nagyon elnyerte tetszésünket. Nem csak az ételek ízvilága, hanem az étterem atmoszférája is magával ragadott minket. Vacsora közben egyszer csak egymásra néztünk és ott abban a pillanatban eldőlt: Mexikóba megyünk nászútra. Nagyon szeretünk utazni, rengeteg helyen jártunk már, mindig saját szervezésben. Európát azonban még „nem sikerült elhagynunk”, ezért is esett a választás egy távoli helyre. Ahogy eddig is lenni szokott, elkezdtem körüljárni a témát, kiválasztani az időpontot, böngészni a légitársaságok között, próbáltam kitalálni, hogy mit szeretnénk megnézni Mexikóban. Olyan érzésem volt, hogy minél inkább beleásom magam a témába, annál távolabb kerülök a megoldástól és rengeteg kérdés merült fel közben bennem. Fogalmam nem volt, hogy ezeket ki fogja megválaszolni.

Az utazási irodával való lehetőséget szinte azonnal elvetettem. Egyrészt az ár töredékéből ki lehet hozni az utazás költségét saját szervezéssel, másrészt én szeretném megtervezni, hogy milyen típusú szálláson hajtom álomra a fejem és milyen nevezetességekhez látogatok el. Európán belül ugyan elboldogulok, ismerem a fapados légitársaságokat és rengeteget utaztam vonattal is, de Mexikó azért teljesen más. Egy hatalmas és sokszínű országról van szó, amit két hét alatt bejárni szinte lehetetlen. De akkor mégis melyik részét kellene választanunk? Esetleg több hely is belefér? Milyen ott a távolsági közlekedés szervezettsége? Azt azért nem akartuk, hogy a Mexikóban töltött két hetünk állandó utazás és vándorlás legyen. Sajnos nem volt az ismeretségi körömben olyan személy, aki mélyebben ismerte volna az országot. Aztán, mivel útikönyvet se nagyon találtam Mexikóról, elkezdtem blogokat keresgélni és így bukkantam rá a www.travellerblog.hu oldalra.

Figyelmesen olvastam végig Csilla élménybeszámolóját, nem csak Mexikóról, és közben hihetetlenül nagy kedvet kaptam, hogy egyszer személyesen is megismerjem az országot. Úgy éreztem, hogy talán Csilla lehet az én emberem és választ adhat a kérdéseimre. Három hónapot töltött az országban, ezalatt szinte mindenhol járt, utazott tömegközlekedéssel, ismerkedett a helyiekkel, ezért azt gondoltam kizárt, hogy ne tudna segíteni. A másik felmerülő probléma az idő hiánya volt, hiszen már elindult az újév és április elejére terveztük a nászutat.

Másnap fel is vettem a kapcsolatot Csillával, aki pár órán belül egy nagyon kedves üzenettel válaszolt. Nemcsak hogy válaszolt, hanem felajánlotta segítségét az utazás teljes megszervezésével kapcsolatban. Akkor abban a pillanatban úgy éreztem (és még most is), hogy Csillát az égiek sodorták az utamba. Én már azzal is beértem volna, hogy választ ad a kérdéseimre és tanácsokat az országgal kapcsolatban, de ennél sokkal többet kaptam. Nagyon örültem, hogy valaki végre „levesz egy terhet” a vállamról. Bár éppen Costa Ricán tartózkodott, a mai modern világban nem okozott gondot a gyors üzenetváltás. Másnap már küldött is nekünk egy kérdőívet, amivel felmérte az igényeinket, időponttal, szállással, programokkal, ételekkel, költségekkel kapcsolatban. Miután ezt visszaküldtem, pár napon belül megkaptam egy kész útitervet, a lehető legapróbb részletekre kidolgozva. A legfontosabb technikai tudnivalók mellett kitért a biztonságra, tanácsokat kaptunk arra, hogy hol nem ajánlott tartózkodni sötétedés után, talált nekünk nagyon jó áron repülőjegyeket (belföldi járatra is, hogy Mexikóvárost és Cancún környékét is meg tudjuk nézni, de közben pihenni is tudjunk), többfajta megbízható szállást is talált nekünk attól függően, hogy csendesebb vagy nyüzsgő helyen szeretnénk-e megszállni. Rengeteg programot is javasolt az útitervben, amelyek nagy részét az utazási irodák ajánlatai között nem találhatja meg senki. A fontosabb belépők árait is megadta, hogy tudjunk kalkulálni, illetve jó éttermeket, étkezdéket is ajánlott.

Rengeteg munkát fektetett bele, és ami megfizethetetlen, a tapasztalatait. Nagyon hálás vagyok neki ezért. Bármilyen kérdésem volt, időt nem spórolva, készségesen állt rendelkezésemre. Csilla egy igazi utazásszervező, aki az egyéni utakat csodálatossá és felejthetetlenné teszi és az utazási irodákkal ellentétben a saját ízléshez és igényekhez igazítja. Élményei, tapasztalatai valósak, megélte azokat és biztos vagyok benne, hogy nem ajánlana olyan helyet, ahol negatív tapasztalatai voltak. Mivel rengeteg olyan országban járt, ahol én még nem, azt gondolom, hogy ezután is mindig hozzá fogok fordulni segítségért, hiszen nála jobbat és hitelesebbet nem találnék. Amint visszatérünk a nászútról, ismét jelentkezem egy fényképes élménybeszámolóval. 🙂 “

Tükör Enikő