Yucatán-félsziget csodái

Mexikó körút

Talán nem lehet elégszer elmondani, Mexikó rengeteget csodát rejt magában. Hatalmas ország, amelyből szeretnék neked minél több, felfedezésre váró, mesés helyet bemutatni. A Yucatán-félszigetre mindenképp érdemes ellátogatnod, pláne ha először jársz Mexikóban.

Mexikó utazás 2021 – Yucatán-félsziget

Mexikó délkeleti részén helyezkedik el, a Karib-tengert választja el a Mexikói-öböltől. Különleges tengerparti tájegység, otthont ad trópusi strandoknak, esőerdőknek és dzsungeleknek, ősi maja romoknak, nem is beszélve a különleges állatvilágról, korallzátonyokról. A türkizkék víz smaragdzöld színben találkozik a fehér homokos parttal.

A Yucatán látnivalók bemutatása előtt megragadom az alkalmat, hogy tisztázzak egy félreértést. Sokan a Yucatán-félszigetet egyszerűen “Yucatán”-ként emlegetik, ami igencsak félrevezető. Valójában maga a félsziget négy különböző államból áll, melyek a következők: Yucatán, Jampechez, Quintana Roo és Tabasco. Tehát Yucatán egy szövetségi állam, amely a Yucatán-félsziget északi részén fekszik.

Lássuk, milyen csodákat tartogat számodra ez az ámulatba ejtő félsziget!

Mexikó utazás Mexikó utazás Mexikó utazás

Isla Mujeres

A Karib-tengerben található kis sziget érdekessége, hogy kevesebb, mint 1 km széles. 8 km hosszan várja a tengerpart szerelmeseit, képeslapra illő korallzátonyokkal, trópusi halakkal és a vízi turizmus adta lehetőségekkel. Isla Mujeres azt jelenti: Nők szigete. A hagyomány szerint a 16. században nevezték el így az ideérkező spanyol felfedezők, mert istennőket ábrázoló kultikus képeket találtak itt. 

Holbox 

Holbox a Karib-tenger és a Mexikói-öböl találkozásánál található kicsiny sziget. Része a Yum Balam természetvédelmi területnek, ami elsősorban a júniustól-szeptemberig a sziget mellett elhaladó cetcápa kolóniáról híres. A cetcápák Földünk legnagyobb halai, akár a 15 méter hosszúságot is elérhetik a kifejlett példányok. Nevük megtévesztő, mert kizárólag planktonokkal táplálkoznak.

A szigeten mindössze egy falu található. Nincsenek aszfaltozott utak, érintetlen homokos part, nyugodt, romantikus környezet jellemzi. Valódi pihenést kapsz, ha ide utazol, hiszen nincs zsúfoltság, csak a festői táj, az egzotikus madarak, delfinek és teknősök. Ugye, milyen jól hangzik?

A sziget másik, páratlan látványossága a biolumineszcencia. Ezzel az elnevezéssel illetik az élőlények világító képességét. A jelenség holdfény nélküli éjszakákon figyelhető meg, szeptembertől januárig, a sziget déli részén. Ha szerencsés vagy, láthatod, ahogy a tengerpartot planktonok, medúzák, rákok és egyéb mikroorganizmusok világítják meg, gyönyörű kék színben.

Mexikó utazás Mexikó utazás Mexikó utazás Mexikó utazás

Cenoték

Természetes módon kialakult karsztképződmények, földalatti barlangok, amelyek a mészköves felszín beszakadásával keletkeztek. A Yucatán-félszigeten nagyjából 2000 cenote található, méretük mindig különböző, mindegyik egyedi. Egy közös van bennük, a kristálytiszta víz. A jó hír az, hogy ezek Mexikó természetes fürdőhelyei, így nemcsak a csodás természeti képződmény látványát kapod, hanem egy nem mindennapi fürdőzést is.

Mexikó körút Mexikó körút Mexikó körút

Laguna de Kaan Luum

A Laguna de Kaan Luum egy festői szépségű, átlátszó vízfelszínű tó, amelynek vize egy cenote körül kering. A többi cenotétől abban különbözik, hogy sokkal nagyobb, emiatt tűnik inkább tónak. A vízfelszín gyönyörű zöld és kék színekben pompázik. A széleken sekély, míg a közepén nagyon mély, ezért az le van zárva a látogatók elől. 

Javaslom, hogy vedd fel a mexikói bakancslistádra.

Chichen Itzá

A UNESCO a világörökség részévé nyilvánította ezt az egykori maja fővárost. A régió második leglátogatottabb maja romkertje, mely évente átlagosan 1,4 millió látogatót fogad. Ami egyáltalán nem meglepő, hiszen több négyzetkilométernyi feltárt régészeti lelet és káprázatos kőépület található e csodás helyen.

Chichen Itzá a dzsungel középen helyezkedik el, egyik különlegessége, hogy az őslakosok a föld alatti víznyelő barlangokból és mély aknaszerű kutakból, úgynevezett cenotékből nyerték a vizet. Erre azért volt szükség, mert a félszigeten nincsenek folyók. A város létrejötte három ilyen, vízben gazdag cenotének köszönhető. 

Talán hallottál már az egyik legfőbb nevezetességéről, az 55 m magas Kukulkán piramisról, vagy másik nevén az El Castillo-ról. Itt, az ősi kultúrában emberáldozatokat mutattak be. De az egykori maja városhoz több templom, kolostor, labdajáték-pálya is tartozott.

Mexikó körút Mexikó utazás Mexikó utazás

Tulum

Tulum több szempontból ellenállhatatlan, eredetileg egy közeli maja város fő kikötője volt. Fontos régészeti lelőhely, mely az ősi maja romokat mutatja be, – tengeri szikla szélén magasodva elképesztő látványt nyújtva a látogatóknak. Érdekesség, hogy a tulumi volt az egyetlen város, amelyet a maják a tengerpatra építettek.

Tipp: a főszezonban napfelketekor már látogatható a maja város. Ha teheted látogass el hajnalban. Elkerülheted a tömeget, a hőséget és garantáltan csodás élményben lesz részed.

Tulum városa picit beljebb helyezkedik el a parttól, szálláshelyei és éttermei megfizethető áron kínálják szolgáltatásaikat. A tulumi playa ezzel szemben Mexikó egyik legdrágább desztinációja jelenleg. Egy látogatást azért mindenképp megér!

Mexikó körút Mexikó körút Mexikó utazás

Las Coloradas

Cancuntól mindössze 3 órányi távolságra, a Ría Lagartos Bioszféra Rezervátum egyik sarkában található a rózsaszín tengervízről közismert Las Colorados. Mindez a sókitermelésnek köszönhető, ugyanis a Las Colorados rózsaszín tavakat tengeri só előállítására használják. Amikor a víz elpárolog, a sótartalom hatására növésnek indulnak többek között a vörös algák, melyek rózsaszínes árnyalatúra színezik a vizet.

Mexikó körút Mexikó körút

Leírva is szürreális élményt nyújt, képzeld csak el élőben!

Ahogyan láthatod, számtalan csoda található a Yucatán-félszigeten. Cenoték, ősi maja romok, korallzátonyok, trópusi növény- és állatvilág, érintetlen tengerpart – és még sorolhatnánk. 

Ha Mexikó utazást tervezel, személyre szabott útiterv készítésével tudlak segíteni, hogy olyan élményben lehessen részed, amire mindig vágytál. Nem utolsó sorban, hasznos tanácsokat adok, melyekkel rengeteget pénzt spórolhatsz

megosztás:

Facebook
Pinterest
Twitter
további

Ajánlott írások

Kuba

10 álom úti cél, ahová elmenekülhetsz az idei tél elől

Ha te is imádod a nyarat és szeretnél valamilyen egzotikus, trópusi éghajlatú helyen feltöltődni az előttünk álló hosszú tél során, akkor ez a cikk neked szól. Olyan csodaszép, különleges helyeket gyűjtöttem neked egy csokorba, amelyek újra megnyitották kapuikat a külföldi utazók számára.

A KLM újra kinyitja nekünk a világot

Az előző héten volt szerencsém KLM-el Dubai-ba repülni Budapestről, Amszterdamon keresztül. Így rögtön 4 járaton is megtapasztalhattam, hogy milyen most, COVID idején a repülős utazás. Az LCC Platinum Travel Facebook oldalán végigkövethettétek röviden az eseményeket.
Ennek az útnak a tapasztalatairól szeretnék most bővebben mesélni nektek. Kezdjük a repüléssel!

A 8 legizgalmasabb szálloda Dubaiban

Nemrég volt szerencsém 5 napot az Emirátusokban tölteni és időm nagy részében szebbnél szebb szállodákat látogattam végig Dubai legmenőbb részein, hogy első kézből mutathassam be nektek a legjobbakat